Bij maatschappelijke vernieuwing denken we aan hemelbestormende activiteiten en innovatieve projecten. In dit boek beginnen we ergens anders: bij taal en beeld. Wij koppelen vernieuwing aan woorden, betekenissen, beelden en verbeelding. Aan de hand van negen portretten van maatschappelijke vernieuwers kijken we hoe zij taal en beeld inzetten om vernieuwing vorm te geven en daarbij anderen te betrekken. Wij focussen op drie thema’s die best aan wat vernieuwing toe zijn: voedsel, geld en zorg. In het boek komen de vernieuwers zelf uitgebreid aan het woord en worden ze verbeeld in markante portretten.

Het boek is hieronder in PDF te downloaden.
Met veel plezier aangeboden door Marianne Dagevos en Jacqueline Hulst.
We horen graag je reactie!

Klik hier om een PDF te downloaden in enkelvoudige pagina’s
Klik hier om een PDF te downloaden in spreads (dubbele pagina’s)

“Het draait niet om ons”, zeggen maatschappelijke vernieuwers over zichzelf. “Het draait om de vernieuwing die wij tot stand brengen.” Maar ze weten heel goed dat een vernieuwing krachtiger wordt als daarbij vertellers en ‘verbeelders’ betrokken zijn. Mensen die de vernieuwing vormgeven, verbeelden, uitleggen en presenteren.

Deze bundel richt de focus op de manier waarop maatschappelijke vernieuwers taal en beelden inzetten om vernieuwing te tonen, uit te leggen en daarvoor medestanders te winnen. In negen portretten komen de vernieuwers in beeld en uitgebreid aan het woord. In de analyse van de portretten komt aan de orde hoe zij accenten verschuiven, nieuwe betekenissen aanbrengen, inspirerende beelden toepassen en, in taal, bruggen bouwen en grenzen verkennen. Voor deze bundel zijn maatschappelijke vernieuwers benaderd die bezig zijn met thema’s die toe zijn aan vernieuwing: voedsel, geld en zorg. Er wordt veel gesproken over crises in de voedselketen, in de financiële wereld en in het zorgstelsel. De vernieuwers in deze bundel kennen deze crises en ze presenteren daarvoor alternatieven, concrete projecten en activiteiten waaraan mensen kunnen deelnemen en waar ruimte is voor experiment en nieuwe ervaringen. Ze vernieuwen al doende, steeds voortbouwend op de verhalen en de verbeelding die hen inspireren. In deze bundel laten we zien dat de uitspraak van de titel als volgt kan worden aangevuld: “Het draait niet om ons maar wel om onze verhalen!”

Marianne Dagevos is onderzoeker en publicist over maatschappelijke vernieuwing en sociaal ondernemerschap. In haar werk combineert zij haar passie voor ondernemerschap en zingevingsvraagstukken. Jacqueline Hulst is adviseur bij onderwijsorganisaties en creatief ondernemer in tekst en beeld. Op haar heel eigen wijze werpt zij een nieuw licht op wat mensen zeggen en doen.